Warzywa, owoce i zboża są zwykle ubogie
tłuszczu oraz nie mają cholesterolu. Większość z nich to świetne źródła
błonnika, węglowodanów złożonych oraz witamin.
Poniżej znajduje się kilka wskazówek dotyczących dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych:
– Kokos jest duży w tłuszcze nasycone, a oliwki
są obfite w jednonienasycone tłuszcze i kalorie. ty
Powinien używać tych przedmiotów oszczędnie, ażeby ich uniknąć
za dużo kalorii z tłuszczu.
– Gdy gotowane są ziarna warzyw, tłuszcze nasycone
lub cholesterol jest często dodawany. Na przykład jajko
żółtka wolno dodawać do chleba lub choćby makaronu.
– Warzywa przetworzone, konserwowane lub konserwowane mogą
mają także dodatek sodu. Lepiej wybrać warzywa świeże albo mrożone.
– Orzechy i nasiona mają zazwyczaj wysoką zawartość kalorii i
tłuszcz, chociaż większość tłuszczu jest wielonienasycona
lub jednonienasycone. Istnieje kilka odmian,
na przykład orzechy makadamie, które jednocześnie są bogate
tłuszcz nasycony.
Pokarmy bogate w rozpuszczalny błonnik są świetne
też wybór. Przykłady obejmują otręby owsiane,
płatki owsiane, fasola, groszek, otręby ryżowe, jęczmień a
nawet miazga jabłkowa.
Zawsze, kiedy szukasz zdrowych wyborów żywieniowych,
zawsze pamiętaj o przeczytaniu etykiety żywieniowej
lub informacje o jedzeniu. Możesz wtedy
określić, co zawiera żywność oraz gdy jest silna
to tak jest dla twojego ciała.
Mądrze dokonuj trafnych wyborów żywieniowych.
Be First to Comment