Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal i jego wyposażenie, jest też przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa jest już w Internecie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś z czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia którym jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, jaki może wpłynąć na sukces albo jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów lub barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.
Praca kelnera nie jest łatwa. Nie wszystek że być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi cechować się osoba chcąca być kelnerem.
Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez ludzi młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może również zdarzyć się, iż na zmiany.
Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Często w domach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego wyglądało to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem mnóstwo lat.
Jeśli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner lub kelnerka, należy i ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.
Be First to Comment