Warzywa do saszłyków – sprawdzone przepisy

Grillowanie stało się narodową modą. Wszystkie weekendy, szczególnie te dłuższe, nie mogą obyć się bez obowiązkowego grilla w grupie rodziny, czy znajomych. Na ruszt kładziemy wiele rzeczy: mięsa, kurczaki, ryby oraz warzywa. Zarówno w restauracjach, jak i w naszych domach, kucharze i mniej profesjonalni ludzie przygotowujący posiłki do grillowania chcą, by ich dania smakowały i wyglądały najlepiej jak się da.

Najlepszy wybór

Bardzo dobrym pomysłem stają się wtedy szaszłyki, które wyglądają bardzo efektownie, a do tego bardzo dobrze smakują. Ich zaletą jest także różnorodność wariantów, w jakich mogą występować. Różnego rodzaju warzywa można łączyć z mięsami i wędlinami. Można tworzyć również szaszłyki z samymi warzywami, w różnych konfiguracjach i połączeniach. Wtedy grillowanie będzie nie tylko przyjemne, ale także korzystne dla naszego zdrowia. Warzywa do szaszłyków możemy kupić na targach, w sklepach osiedlowych, a także supermarketach. Obecnie wybór jest bardzo duży. Powinniśmy zawsze szukać produktów świeżych, najlepiej sezonowych (będą dobre i tanie), a także kolorowych (dzięki nim nasze szaszłyki będą się świetnie prezentować na stole).

Sposób przygotowania

Tak wybrane warzywa dostarczą nam niezbędnych naszemu organizmowi składników odżywczych i witamin, co będzie oczywiście bardzo dużą zaletą naszych dań. Jakie warzywa do szaszłyków położyć na grilla? Oczywiście zależy to od naszych indywidualnych preferencji, a grillować można niemal wszystkie warzywa. Jednak grillowane najlepiej smakują: cebula, bakłażany, cukinia, kabaczek, papryka, ziemniaki i marchewka. Poeksperymentować można również ze smakami takich warzyw jak: pomidory, kukurydza, brokuły, a nawet szparagi. Użyte do szaszłyków warzywa warto posmarować odrobiną oliwy z oliwek, olejem albo masłem. Zapobiegnie to ich ewentualnemu przypaleniu, ale nada im również wyjątkowy smak. Wszystkie należy również wcześniej przyprawić: solą, pieprzem i różnego rodzaju ziołami. Warzywa grillują się dość szybko (czasem wystarczy 4-10 minut – w zależności od rodzaju warzywa), dlatego należy je stale pilnować.

Leave a Reply